×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

(IM)POSSIBLE BODIES x STRP

Heb je er ooit van gedroomd om je lichaam te upgraden? Je gedachten te uploaden naar de cloud? Transhumanisme verwijst naar een filosofische stroming met als doel het menselijk lichaam radicaal verbeteren met uiterst geavanceerde technologieën.

Terwijl transhumanisme wordt geassocieerd met een kleine, bevoorrechte groep tech ondernemers, neemt posthumanisme echter een positie in die niet van de mens als startpunt uitgaat. De visie is dat we technologie kunnen gebruiken om te leren van, en om meer te communiceren met andere wezens. Hoe zetten we technologie in voor betere verbindingen met onze omgeving en andere organismen? Welk beeld van de toekomst schept dat?

STRP en (IM)POSSIBLE BODIES werken samen om scenario's voor cyborgs, trans- en posthumanisme te verkennen tijdens dit online evenement op 29 oktober 2020.
Campagnebeeld © Johanna Bruckner

Sprekers

Johanna Bruckner is kunstenaar en docent aan instellingen zoals de Bauhaus University van Weimar, Lucerne School of Art and Design, Zurich University of Arts. Ze is geïnteresseerd in versneld verbeterde arbeidsomstandigheden als reactie op de technologische ontwikkelingen in het communicatieve kapitalisme, en in de organisatie van collectieve lichamen.

Marcel van Brakel is oprichter van Polymorf, een interdisciplinair Nederlands collectief in installatiekunst. Daarnaast werkt hij ook als schrijver, librettist en film- en theaterregisseur en reflecteert hij met zijn eigen en collectieve werk op het nu, het (post)humanisme en de veranderende relaties tussen mens, technologie en ecologie.

Iris van der Tuin is Professor of Theory of Cultural Inquiry aan Utrecht University en directeur van de School of Liberal Arts. Ze is geïnteresseerd in geesteswetenschappen die de ‘twee culturen’ doorkruisen en die verder reikt dan de grenzen van de academische wereld.

Roanne van Voorst is onderzoeker, schrijver, (Tedx) spreker en moderator. Als ‘antropoloog van de toekomst’ richt haar kernonderzoek zich op wat ze ‘duurzame mensheid’ noemt: wat maakt ons in tijden van robotisering tot mens? Hoe zullen we in de nabije toekomst leven, liefhebben en de kost verdienen?

Moderator op de avond is Annemarie Wisse.

Individualiteit en collectiviteit

Al voor het uitbreken van de COVID-19 pandemie besloot STRP om het jaarprogramma 2020-21 te focussen op de spanning tussen individualiteit en collectiviteit. STRP vraagt ​​zich af hoe we een beter individu kunnen worden dat ook het collectief dient. En hoe kan technologie ons daarbij helpen?