×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

STRP presents Next Space Rebels

— Nederlands Film Festival

Get ready for the launch!

Next Space Rebels is een innovatieve game en interactief verhaal over de democratisering van de ruimte en de strijd om een nieuw, onafhankelijk internet. Het is het nieuwste project van kunstenaar Floris Kaayk. Next Space Rebels reflecteert op het maatschappelijk discours rondom de vercommercialisering van de online publieke ruimte, de toenemende drang naar views en subscribers en op actuele ontwikkelingen binnen de wereld van do-it-yourself ruimtevaart. Wereldwijd worden steeds meer amateur ruimtevaartprogramma's opgericht die als doel hebben tegen minimale kosten raketten en satellieten te ontwikkelen. Doel van deze programma's is het bereiken van de lage baan om de aarde om dit gebied te transformeren tot een openbare plek voor iedereen. Dit in sterk contrast met space cowboys als Elon Musk, Jeff Bezos en Richard Branson die ruimtevaarttoerisme beschikbaar maken voor de rijksten op aarde.

In Next Space Rebels bouw je zelf raketten om een satelliet mee te lanceren in de lage baan om de aarde. Via deze satellieten kan de droom van een vrij en onafhankelijk internet gerealiseerd worden. Zo maken niet langer mondiale economische grootmachten de dienst uit waarbij de burger en zijn data tot handelswaar gereduceerd zijn. Een nieuw, alternatief online netwerk als vrijplaats vormt het einddoel.

Vier met ons de feestelijke lancering van Next Space Rebels tijdens Nederlands Film Festival 2021.

Nederlands is de voertaal tijdens dit evenement.

Floris Kaayk

Floris Kaayk is een digitale kunstenaar die zich focust op futuristische fantasieën en technologische vooruitgang, soms door de voordelen te laten zien, andere keren door de negatieve consequenties te presenteren. In 2014 won Kaayk met zijn animaties en semidocumentaires de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Met Witch Doctor, de videoclip die hij maakte voor De Staat, won hij onder andere een UK Music Video Award, de Edison Pop-prijs, European Music Video Award en in 2019 'Beste Nederlandse videoclip ooit' door 3voor12. Met The Modular Body won Kaayk in 2016 een Gouden Kalf in de categorie Beste Interactive. In 2017 won hij de Witteveen+Bos voor Kunst+Techniek.

©Viorica Cernica

Anna Gimbrère

Anna Gimbrère is wetenschapsjournalist en presentatrice. Na haar studie theoretische natuurkunde maakte ze de stap naar televisie als redacteur voor "de Nationale Wetenschapsquiz". Daarna leverde ze bijdrages aan verschillende wetenschappelijke programma's, zowel voor als achter de camera. Ze presenteerde onder andere de zesdelige serie "De Wilde Ruimte" (VPRO); "Bodem in zicht" (NTR) en nu nog steeds “Pointer” (KRO-NCRV) en "Anna’s Brains" (VPRO). Anna is ervan overtuigd dat wetenschap en technologie de wereld vooruithelpen. Het is haar missie om wetenschap te populariseren en mensen vertrouwd te maken met de mogelijkheden van technologie.

Anna Gimbrère

Jade Olieberg

Jade Olieberg is een van de meest getalenteerde Nederlandse actrices van haar generatie. Sinds haar afstuderen aan de Academie voor Theater en Dans Amsterdam, verscheen ze Van God Los (2011), Overspel (2012), Penoza (2017), Ik Weet Wie Je Bent (2018), de Duitse serie Der Amsterdam Krimi (2020) en ANNE+ seizoen 1 en 2 (2018-2020). Daarnaast is ze ook te zien geweest op het toneel, waaronder LAURA H., de theaterbewerking van het prijswinnende boek over een Nederlandse ISIS-bruid. Voor deze rol werd Jade genomineerd voor de prestigieuze Theo d’Or theaterprijs.

©Lin Woldendorp

Geert Lovink

Geert Lovink is mediatheoreticus, internetcriticus en activist. Hij is werkzaam als lector aan het Hogeschool van Amsterdam waar hij in 2004 het instituut voor netwerkcultuur oprichtte. De groep runt internationale onderzoeksnetwerken naar sociale media alternatieven, blockchain, crypto en andere verdienmodellen voor de kunsten (MoneyLab geheten), online video platformen en experimenten met digitaal publiceren. Zijn recente boeken zijn Organization after Social Media (2018, samen met Ned Rossiter), Sad by Design (2019) en Made in China (2019, samen met Mieke Gerritzen).

© Marita Liulia

Tess van Hulst

Tess van Hulst ging al vanaf dat ze een klein meisje was met haar vader op pad om zijn zelfgebouwde raketten te lanceren. Nu is zelf ook druk met deze hobby en verzint, bouwt en lanceert ze inmiddels haar eigen raketten. De raketten kunnen haar niet groot genoeg zijn en de een gaat nog sneller de lucht in dan de ander.

Waar is het?

Kinepolis Jaarbeurs Utrecht